o mnie

Najbardziej lubię przyrządzać dania z kuchni azjatyckiej, którą odkryłem kilka lat temu
Ciągle jednak eksperymentuję, odnajdując nowe kuchenne pasje oraz ciekawe inspiracje

Cześć, mam na imię Idir. Mieszkam obecnie w okolicach Krakowa, ale w przeszłości mieszkałem np. w Algierii, skąd pochodzę. Przez krótki czas mieszkałem również w Pradze, która bardzo odpowiada mi atmosferą. Może jeszcze uda mi się tam powrócić na dłużej.

idir

Kuchnię lubię odkąd pamiętam. Pierwszy raz zająłem się gotowaniem w wieku 4 lat. Skończyło się to boleśnie. Wielki bąbel na stopie i kuśtykanie w skarpecie, (bo nie byłem w stanie żadnego buta założyć), zostały zapamiętane przez rodzinę. Nie zniechęciło mnie to jednak do kulinarnych przygód. Próbowałem różnych dań,  z różnym skutkiem,  na początku często katastrofalnym.

Kiedy zamieszkałem “na własnym”, coś przed magicznym rokiem 2000, nie mogłem sobie więcej pozwalać na katastrofy, z prozaicznego powodu… finanse. Musiałem się wtedy nauczyć prowadzić całą domową kuchnię, a to był początek przygody z gotowaniem. Miłości jeszcze nie było.

Miłość pojawiła się, kiedy odrzuciłem słynną wegetę i smak potraw musiałem wydobyć z warzyw, mięsa i naturalnych przypraw. Od tego czasu wiele się nauczyłem i tą wiedzą chciałem się tu podzielić. Lekcja pierwsza: Strasznie dużo nauki przede mną!

 

Polecam do przeczytania

Prosper Montagné stworzył tę książkę w 1938r. Po latach ewolucji w 2001 r, pojawiła się skrócona wersja; około 1300 stron w jednym tomie. Stało się to w tej chwili encyklopedią niezbędną wielu ludziom poważnie myślącym o kuchni i gotowaniu. Mnie się podoba, że jest ułożona alfabetycznie hasłami i jeszcze nie wymyśliłem czegoś, czego tam nie znalazłem ;-) Zero obrazków, sam tekst, czysta i nie rozpraszająca informacja.
Idir poleca New Concise LAROUSSE GASTRONOMIQUE
Michel Roux brat Alberta Roux i ojciec Michela Roux Jr. prowadzącego Masterchef Professionals UK. Książki zawierają wszystko, co potrzebuję wiedzieć o Jajkach, Mące i nawet co nieco o mięsie znajdziemy. Przepisy dokładnie opisane, więc każdy powinien się odnaleźć; Gość nawet pisze jak się jajko gotuje :-)
Idir poleca Michel Roux, Jajka & Ciasta
 
mytaste
zblogowani
durszlak