składniki – 400g mąki razowej pszennej typ2000 – 100g mąki żytniej – 20g drożdży w kostce – 350ml ciepłej wody – łyżeczka cukru – 10g soli Mieszamy mąki i sól w robocie. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru. Do robota wlewamy…
Kuskus kabylski Kuskus kabylski to danie z gulaszu mięsno-warzywnego i, uwaga, kuskusu. To tradycyjne danie Berberów, czyli również moje :-) Chciałem się podzielić przepisem na ten domowy specjał. Próbowałem różnych wersji, jednak okazało się, że ta oryginalna, którą robi też moja mama i babcia, jest…
Demi-glace ub demi glace to baza wielu sosów. Tutaj opiszę jak w domowych warunkach zrobić prawdziwą bazę demi-glace. składniki – kości cielęce – warzywa (marchew, pietruszka, cebula, seler, por) – bouquet garni , czyli świeże zioła (liść laurowy, tymianek,rozmaryn) związane nitką Na blachę wykładamy kości…
Ajvar – lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z bakłażanów i papryki słodkiej z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu, przypraw (sól, pieprz, chili). Ajvar jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach. Najlepszy jest gdy się go przyrządza sposobem domowym. Powstaje wtedy pyszna pasta do sałatek, mięs…
Odkryty przypadkiem przepis Składniki – fasolka szparagowa biała 1/2 kg – średnia cebula – 100 g boczku – 400 g pomidorów – świeże oregano Wykonanie Fasolkę obieramy, myjemy i suszymy. Kroimy boczek w cienkie paseczki. Jeżeli boczek jest lekko…
ostatnie komentarze