Krem z dyni aromatyzowany grejpfrutem i szałwią.

Krem z dyni aromatyzowany grejpfrutem i szałwią.

Oct 27 2012

Składniki: – połówkę 10 kilowej dyni, pokroiłem w kostkę. – 2 różowe grejpfruty – 500 ml bulionu drobiowego – pół główki czosnku – 4 cm imbiru – ok 10 łyżek miodu – 2 cebule – masło – oliwa EV – dużo świeżej szałwii – łyżeczka…

Pho, pyszna wietnamska zupa

Pho, pyszna wietnamska zupa

Oct 07 2012

Pho, pyszna wietnamska zupa Jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dziś za oknem szaro, buro i mokro. Na takie dni lubimy ciepłe i pikantne jedzenie, które rozgrzewa od środka. Takie właśnie jest Pho. Tej wietnamskiej zupy jest tyle odmian, że się nie doliczyłem. Eksperymentowałem na wiele sposobów,…

Nakladany hermelin

Nakladany hermelin

Oct 06 2012

Nakladany Hermelin Przepis pochodzi z Czech. Mieszkałem tam dwa lata i poznałem kilka smakołyków kuchni czeskiej. Wielu z was na pewno słyszało o smażonym serze. Nakladany Hermelin jest, moim zdaniem, o wiele smaczniejszy, no i mniej kaloryczny. składniki – czosnek  4 ząbki – peperonki czyli…

Sałata z grilowanym camembert i dynią

Sałata z grilowanym camembert i dynią

Sep 30 2012

Z cyklu jestem głodny i chce to zjeść już :-) Na patelnie grillową kładziemy pasek dyni gruby na ok 3 cm, ser camembert w całości, pod koniec kawałek bagietki. Na talerzu roszponkę z czerwoną cebula i czosnkiem skrapiamy oliwą i octem winnym, dodajemy łyżeczkę żurawiny,…

Karp w panierce z piwa z czarnym sezamem w sosie grejpfrutowym

Karp w panierce z piwa z czarnym sezamem w sosie grejpfrutowym

Sep 24 2012

Karp w panierce z piwa z czarnym sezamem w sosie grejpfrutowym   Danie wyróżnione przez jurorów MasterChef! SKŁADNIKI: filet z karpia 100g bułki tartej 2 łyżki czarnego sezamu 1 jajko 200 ml ciemnego piwa sok z 1 czerwonego grapefruita liście kolendry papryczka chili średnio ostra…

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Sep 22 2012

Gratin Dauphinois pochodzi z francuskich Alp. Pierwszy raz to danie tak nazwano w 1788. To genialny sposób na ziemniaki. Możemy przechowywać kilka dni w lodówce , odgrzewać i dalej jest pyszne. Myślę, że z mrożeniem też sobie dobrze poradzi. Składniki – 1 kg ziemniaków –…

Pieczona perliczka albo pantarka

Pieczona perliczka albo pantarka

Sep 05 2012

Pieczona perliczka z jabłkami Perliczka to ptak pochodzący z Afryki. Przywieziony do Europy już w starożytności i hodowany od stuleci. Obecnie największym producentem jest Francja. składniki – perliczka ok 1,2kg – jabłka do pieczenia 0,5kg – boczek surowy 100g – szynka szwarcwaldzka 100g (około 10…

Żeberka ekstra mięsne

Żeberka ekstra mięsne

Sep 04 2012

Wczoraj potrzebowałem mały kawałek wieprzowiny do dania z woka.  W markecie zobaczyłem prze-apetyczne żeberka ekstra mięsne za 11 zł za kilogram. Żeberka miały około 5 cm mięsa na sobie, zakupiłem więc aż 2 kilogramy z czego 30 deko poszło do woka. Skoro mamy tyle żeberek…