Barszcz czerwony z kapustą kiszoną

Barszcz czerwony z kapustą kiszoną

Feb 06 2013

Zamrażarkę należy czasami rozmrozić. Do rozmrożenia zamrażarki przeszkadzało mi jedno: mieszkanka warzywna “barszcz ukraiński”. Coś w rodzaju tego barszczy postanowiłem zrobić, modyfikując go znacznie oraz nie używając mięsa ani wywaru mięsnego. Jak to piszę, nie mam jeszcze nazwy na tę zupę, jeżeli macie pomysły to dawać! Chwilowa nazwa to zwyczajnie barszcz…

Teriyaki

Teriyaki

Jan 21 2013

Witam Dziś podzielę się przepisem na pyszny sos-marynatę do mięs, ryb, drobiu, warzyw. Łączy smak sosu sojowego, imbiru, wina. Jest to rewelacyjna mieszkanka. Kupna nie zawsze jest dobrej jakości, dlatego poniżej jak samemu zrobić pyszny sos teriyaki. Teriyaki  Japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw yakimono, polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu…

Wędzony Łosoś w marynacie albo Marynata teriyaki i wędzony łosoś

Wędzony Łosoś w marynacie albo Marynata teriyaki i wędzony łosoś

Jan 07 2013

Witam Dzisiaj wędzony łosoś wylądował na śniadaniowym stole. Był pyszny wiec i przepis dla was jest:) Kiedyś wędzony łosoś był dla mnie rarytasem. Bardzo mi smakował prosto ze sklepu, bez dodatków. Uwielbiałem makaron z wędzonym łososiem na ciepło, czy zwyczajnie na zimno z kromka masła. Szaleństwem było odkrycie serka Grani…

Najlepszy wigilijny postny barszcz czerwony

Najlepszy wigilijny postny barszcz czerwony

Dec 23 2012

Najlepszy wigilijny postny barszcz czerwony należy zacząć przygotowywać w wigilie wigilii, ponieważ musi przeleżeć przez noc i wtedy jest najsmaczniejszy. składniki: – buraki ok 2 kg – wywar warzywny 2 l. (link do przepisu) – jabłka 2 szt – śliwka wędzona 3 szt – czosnek…

Ciasto na tarty: kruche jako spód do tart słonych.

Ciasto na tarty: kruche jako spód do tart słonych.

Dec 23 2012

Witam Mój ulubiony przepis na ciasto na tarty. Przepis jest Michela Roux i z wszystkich przetestowanych pasuje mi najbardziej i zawsze wychodzi. Jest ciasto kruche robione z całym jajkiem. – 250 g mąki – 125 g masła lub margaryny – jedno Jajko – łyżeczka cukru…

Buffalo wings lub Ogniste skrzydełka

Buffalo wings lub Ogniste skrzydełka

Dec 17 2012

Witam Po dłuższej przerwie Dziś pragnę się podzielić prostym, smacznym i ekonomicznym przepisem. Skrzydełka drobiowe są bardzo tanie, ostatnio kupiłem za 5 zł/kilogram. Z tych skrzydełek robimy rosół lub bazę do innej zupy, uważamy jednie, aby je nie rozgotować. Składniki – skrzydełka z kurczaka 1…

Tuńczyk Błękitnopłetwy odwiedził restaurację “Zen” w Krakowie

Tuńczyk Błękitnopłetwy odwiedził restaurację “Zen” w Krakowie

Dec 17 2012

Po rozmowie telefonicznej z Tomkiem, właścicielem restauracji “Zen” w Krakowie, wziąłem udział w ekscytujacym wydarzeniu, jakim było porcjowanie prawie 200-kilogramowego tuńczyka błękitnopłetwego. Ta sztuka ważyła dokładnie 192 kg i miała około 10 lat. Wartość ryby szacuje się na około 30 tys. złotych. Rybę porcjował profesjonalista,…

Pumpkin Pie

Pumpkin Pie

Oct 31 2012

Pumpkin Pie / Amerykańska tarta dyniowa – spód z ciasta kruchego (przepisu Michela Roux) – połowa dyni ok 5 kg – pół puszki skondensowanego mleka gotowanego – ok 2 cm imbiru – 3 jajka średnie w moździerzu rozdrabniamy – 2 ziarna kardamonu – 4 goździki…