Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox – Cordon Bleu

Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox – Cordon Bleu

Sep 28 2014

Cordon Bleu to znane na całym świecie danie kuchni szwajcarskiej. Jest proste w wykonaniu, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Idealne na rodzinny obiad. Składniki: filety cielęce lub drobiowe plastry gotowanej szynki plastry żółtego sera Emmental do panierki: jajko mąka pszenna bułka tarta sól,…

Dorada z pieca

Dorada z pieca

Aug 12 2014

Witam Robiłem zdjęcia na konkurs fotograficzny, dorada z pieca się nie zakwalifikowała, posłużyła więc na obiad, który wszystkim smakował i jednocześnie jest strasznie prosty w przygotowaniu. Chciałem sie tu podzielić tym bardzo prostym sposobem na rybę. Jak nie macie dorady w sklepie obok użyjcie innej ryby,…

Kuskus z młodym bobem

Kuskus z młodym bobem

Aug 08 2014

Kuskus z młodym bobem w strąkach 250 g kuskus 200 ml wody sól, oliwa, bób Potrzebujemy młody bób, bez włókien i stwardnień. Kroimy na kawałki jak na zdjęciu poniżej. Staramy się nie przecinać ziaren, tniemy w miejscach gdzie strąk jest cieńszy. Jeżeli przy krojeniu strąk…

Harissa

Harissa

Jul 15 2014

Harissa Harissa to ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) oraz/lub dodatkiem oliwy. Może także zawierać pomidory. Tradycyjny dodatek potraw kuchni tunezyjskiej i innych krajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest…

Hummus

Hummus

Apr 15 2014

Hummus to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. Mnie najlepiej smakuje jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita. Source: Uploaded by user via Idir on Pinterest   składniki: – ciecierzyca sucha 400 g, po namoczeniu uzyskamy ok 850…

Baleron domowy

Baleron domowy

Mar 19 2013

Baleron domowy jest prostym, w przygotowaniu mięsem, który doskonale zastąpi kupne wędliny. Przy pieczeniu w rękawie, stracimy około 20% wagi, co jest nieznaczną stratą. Smak… obłędny! składniki – 1 kg karkówki (gotowy baleron będzie ważył około 800 gr ) – sól peklowa 30 gr. – goździki 5 sztuk…

Teryna z Porto, żurawina i grzybami

Teryna z Porto, żurawina i grzybami

Mar 01 2013

Teryna z Porto, żurawiną i grzybami  świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek,  jako przystawka podana z piklami, chutney albo żurawiną. Jako zakąska do wódki też świetnie zastąpi słynna meduzę ;-) W świecie “wędlin Mendelejewa” mnie zastępuje sklepowe wędliny. Składniki  – wątroba wieprzowa 500gr – mięso mielone wieprzowe 1 kg – boczek…

Polędwiczki wieprzowe w cieście

Polędwiczki wieprzowe w cieście

Feb 21 2013

Polędwiczki wieprzowe w cieście Polędwiczka wieprzowa o wadze 400 g. 2 łyżki oleju jajko Masa szpinakowa Szpinak w liściach 500g Boczek wędzony 100g Jedna średnia cebula drobno posiekana. 2 ząbki czosnku Masło 50 gr Sos grzybowy 300 gr pieczarek 20 gr suszonych borowików Śmietana 30%…