Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox – Cordon Bleu

September 28, 2014
idir

COrdon Bleu

Cordon Bleu to znane na całym świecie danie kuchni szwajcarskiej. Jest proste w wykonaniu, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Idealne na rodzinny obiad.

Składniki:
filety cielęce lub drobiowe
plastry gotowanej szynki
plastry żółtego sera Emmental

do panierki:
jajko
mąka pszenna
bułka tarta

sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego

filety oczyść z błon, osusz i delikatnie rozbij na cienkie kotlety.
Samego mięsa nie przyprawiam; smaku mu nada szynka, ser oraz panierka.
Na każdym filecie kładę plaster szynki i plaster sera, tak aby ser znalazł się w samym środku (tzn mięso, na to szynka, na to ser).
całość zawijamy i panierujemy, aby uzyskać kształt jak na zdjęciu poniżej:

vic2

Do patelni wlewam około 1 cm bezwonnego tłuszczu roślinnego. Smażę na delikatnym ogniu, tak aby panierka sie pięknie przyrumieniła, mięso zbytnio nie wysuszyło, a ser się pięknie roztopił.

Podajemy z ziemniakami  (w Szwajcarji Rosti) i kapustą zasmażaną, albo tak jak sobie życzycie.

Gotowe Cordon Bleu:

vic1

Przepis przygotowany specjalnie na:

Szwajcarskie inspiracje

 

 

Tags: Cordon Bleu,

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *