Kuskus z młodym bobem
Kuskus z młodym bobem w strąkach
250 g kuskus
200 ml wody
sól, oliwa, bób
Potrzebujemy młody bób, bez włókien i stwardnień. Kroimy na kawałki jak na zdjęciu poniżej. Staramy się nie przecinać ziaren, tniemy w miejscach gdzie strąk jest cieńszy. Jeżeli przy krojeniu strąk bobu stawia opór tzn czujemy pod ostrzem noża zdrewniałą strukturę, to niestety musimy obrać bób, gdyż strąk jest już za twardy.
układamy bób na dnie durszlaka
Teraz zabieramy się za kuskus. Wsypujemy 250 g suchego makaronu (pamiętajcie, że kuskus to nie kasza tylko makaron) do miski, zalewamy 200 ml zimnej wody. Mieszamy i czekamy chwilę aż ziarna wchłoną całą wodę, mieszamy jeszcze raz tak aby nie pozostało żadnych zbitych grudek. Dosypujemy łyżeczkę soli i jeszcze raz mieszamy do uzyskania względnie sypkiej konsystencji.
Teraz do durszlaka, w którym jest bób wsypujemy zaprawiony kuskus. Durszlak kładziemy na garnek z wrzącą wodą. Łączenie uszczelniamy wilgotną wstążką. Całość kładziemy na mocny gaz, tak aby woda się żwawo gotowała.
Kiedy przez kuskus przejdzie para, czekamy 10 minut, ściągamy durszlak z garnka. Mieszamy całość z kilkoma łyżkami oliwy, studzimy. Kuskus wraca na durszlak i operację gotowania na parze powtarzamy, tym razem tylko 5 minut.
Kuskus z młodym bobem w strąkach gotowy.
2 Comments. Leave new
What the hell is that?”
Dear guest. This is couscous with broad bean. A meal well known in north Africa.