Harissa

July 15, 2014
idir

Harissa

Harissa to ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) oraz/lub dodatkiem oliwy. Może także zawierać pomidory. Tradycyjny dodatek potraw kuchni tunezyjskiej i innych krajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach i puszkach. Używana jest głównie jako dodatek do kuskusu, makaronów, kanapek i zup.

Ciekawostką jest fakt, że ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, której się do niej doda. Arabowie w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Ma to sens, ze względu na fakt, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach (i alkoholu).

Harissa jest również tradycyjnym daniem Armenii.

żródło wikipedia.pl

 

Harisa jest idealnym dodatkiem do grila.

 

harissa

harissa


– suszona ostra papryka bez pestek 250g
– czosnek (średnia główka)
– kminek (3 łyżeczki)
– kmin rzymski / kumin (1 łyżeczka)
– ziarna kolendry (2 łyżeczki)
– oliwa EV
– sól 1/2 łyżeczki

Paprykę wypłukać w letniej wodzie,  pozostawić ją w niej na 20 minut aby nasiąkła, opłukać, odcedzić.
W moździerzu robimy pastę z kminku, kminu, ziaren kolendry z odrobiną oliwy.
Dodajemy czosnek i sól.
Gdy osiągniemy jednolitą, aromatyczną pastę miksujemy ją z nasączoną papryką.

Harissa gotowa.

1 Comment. Leave new

hmm a ja myślałam że harissa to tylko ostra papryka z oliwą
uwielbiam harisse do mięs i zwyczajnie do chleba

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *