Hummus

April 15, 2014
idir

Hummus to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. Mnie najlepiej smakuje jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita.

 

składniki:

– ciecierzyca sucha 400 g, po namoczeniu uzyskamy ok 850 g
– 3 ząbki czosnku
– tahini, czyli pasta z sezamu, można zastąpić prażonym i zmiksowanym z oliwą sezamem.
– oliwa extra virgin dobrej jakości
– sok z 2 limonek
– woda z gotowania 100-150 ml
– kolendra mielona
– kmin rzymski, szczypta
– chilli do smaku
– sól, pieprz

 

 

 

Ciecierzycę wsypujemy do dużego naczynia tak, aby się swobodnie zmieściła kiedy napęcznieje.
Zalewamy wodą, tak aby było 2/3 wody i 1/3 ziarna. Zostawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie wylewamy wodę, płuczemy.

Gotujemy ok 3 godziny.

Miksujemy z resztą składników z około 100 ml wody z gotowania. Łatwiej się miksuje jeżeli nie do końca wystygnie. Lubię hummus zmiksowany w rustykalny sposób tak, aby gdzieniegdzie znalazły się kawałki cieciorki, inni wolą zmiksowane na aksamitna pastę. Dowolność pełna, ma smakować!

 

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *