Baleron domowy
Baleron domowy jest prostym, w przygotowaniu mięsem, który doskonale zastąpi kupne wędliny. Przy pieczeniu w rękawie, stracimy około 20% wagi, co jest nieznaczną stratą. Smak… obłędny!
składniki
– 1 kg karkówki (gotowy baleron będzie ważył około 800 gr )
– sól peklowa 30 gr.
– goździki 5 sztuk
– ziele angielskie 5 sztuk
– liść laurowy 5 sztuk
– gałka muszkatałowa 1/4
– średnia sztuka selera
– jedna marchewka
– kawałek kapusty włoskiej
– 2 ząbki czosnku
receptura
Przyprawy ubijamy w moździerzu, tak aby całość była sypka. Mieszamy z solą peklową. Mieszanką nacieramy karkówkę z każdej strony. Tak przygotowana karkówkę wkładamy do szklanego naczynia z przykrywką (można tu użyć folii zamiast przykrywki). Peklujemy na sucho tydzień czasu obracając mięso raz dziennie.
Po tygodniu nasze mięso jest już gotowe do pieczenia. W rękawie do pieczenia układamy karkówkę i pokrojone grubo warzywa (selera, marchewkę, kapustę, czosnek). Rękaw zawiązujemy z każdej strony tak aby w środku znalazło się jak najwięcej powietrza.
Pieczemy 15 minut w temp 225 c, potem obniżamy temp do 150 c i pieczemy (100) min. Baleron domowy musi stygnąc w spokoju, kiedy dojdzie do temperatury pokojowej wkładamy do lodówki, tak aby cała zawarta galaretka nie wyciekła nam a nadała soczystości.
Przepis powstał na zlecenie portalu:
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
1 Comment. Leave new
Fajny przepis. Z pewnością wykorzystam.