Teriyaki

January 21, 2013
idir

Witam

Dziś podzielę się przepisem na pyszny sos-marynatę do mięs, ryb, drobiu, warzyw. Łączy smak sosu sojowego, imbiru, wina. Jest to rewelacyjna mieszkanka. Kupna nie zawsze jest dobrej jakości, dlatego poniżej jak samemu zrobić pyszny sos teriyaki.

Teriyaki  Japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw yakimono, polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. W samej Japonii najbardziej popularne są różne rodzaje ryb przyrządzonych w ten sposób, zaś na Zachodzie raczej mięsa.

Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem dużej ilości cukru w sosie. Główne składniki marynaty to sos sojowy, słodkie sake, mirin oraz cukier albo miód.

teriyaki sauce

Składniki

100 ml shoyu (Japonski ciemny sos sojowy, ewentualnie jasny sos sojowy chiński)
50 ml mirin (słodkie wino ryżowe, jak nie macie użyjcie białego słodkiego Porto, lub zwyczajnie białego słodkiego wina)
50 ml sake
3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
2 ząbki czasnku (posiekanego)
2-cenymetrowy kawałek imbiru (starty)

Receptura

Wymieszać wszystkie elementy teriyaki w garnku. Obniżyć palnik do minimum i gotować około 2 godzin. UWAGA nie mieszać, bo będzie erupcja. Sos powinien się redukować do około połowy. Przecedzić i schłodzić do temperatury pokojowej i teriyaki jest gotowe.

Sos Teriyaki można przechować w słoiku w lodówce jakiś czas.

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *