Najlepszy wigilijny postny barszcz czerwony

December 23, 2012
idir

Najlepszy wigilijny postny barszcz czerwony należy zacząć przygotowywać w wigilie wigilii, ponieważ musi przeleżeć przez noc i wtedy jest najsmaczniejszy.

barszcz czerwony

składniki:

– buraki ok 2 kg
– wywar warzywny 2 l. (link do przepisu)
– jabłka 2 szt
– śliwka wędzona 3 szt
– czosnek 2 ząbki
– grzyby leśne suszone 50 g
– goździki 4 szt
– owoce jałowca 2 szt
– liść laurowy 2 liście
– ziele angielskie 3 szt
– majeranek 2 łyżki
– ocet jabłkowy 20 ml
– sok z jednej cytryny
– sok porzeczkowy 100 ml
– sól
– pieprz czarny

Wywar warzywny, jabłka, śliwkę, przyprawy gotujemy w osobnym garnku. Buraki obieramy, robiłem to w lateksowych rękawiczkach, potem ścieramy na grubej tarce buraki, doprowadzamy do wrzenia i zaraz wyłączamy gaz. Mieszankę z burakami odstawiamy do wystygnięcia, wystygniety wywar z buraków cedzimy. Cedzimy również wywar warzywny. Mieszamy wywary i mamy już wczesny barszcz czerwony. Dodajemy ocet, majeranek, sól i pieprz oraz posiekane 2 ząbki czosnku i zagotować. Pilnujcie tego momentu żeby barszcz czerwony nie gotował się więcej niż 5 minut. odstawiamy na noc.

Następnego dnia doprawiamy sokiem porzeczkowym i sokiem z cytryny, ewentualnie sola i pieprzem. Pamiętamy aby  nie zagotować ponownie, barszcz czerwony nie lubi ponownego gotowania traci znacznie na smaku i kolorze. Podajemy z uszkami z grzybami.

Wesołych świąt i smacznego!

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.