Ciasto na tarty: kruche jako spód do tart słonych.

December 23, 2012
idir

Witam

Mój ulubiony przepis na ciasto na tarty. Przepis jest Michela Roux i z wszystkich przetestowanych pasuje mi najbardziej i zawsze wychodzi. Jest ciasto kruche robione z całym jajkiem.

– 250 g mąki
– 125 g masła lub margaryny
– jedno Jajko
– łyżeczka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 40 ml zimnej wody

Zaczynamy od wrzucenia wszystkich składników poza wodą. do robota kuchennego. Mieszamy na niskiej prędkości. Ja mam skale od 0 do 6 i mieszam na prędkości 2.

Ciasto kruche na tarty 1

Ciasto kruche na tarty 1

składniki wymieszać, kiedy ciasto będzie miało ziarnistą konsystencje, tak jak na zdjęciu poniżej:

Ciasto kruche na tarty

Ciasto kruche na tarty

Teraz możemy wlać 40 ml wody, wyrabiać aż będzie gładkie.

Ciasto kruche na tarty

Ciasto kruche na tarty

Kiedy uzyskujemy ciasto na tarty takie jak przedstawione na zdjęciu wyżej, utworzyć kulkę zawinąć folia i do lodówki. Osobiście lubie jak ciasto na tarty przenocuje w lodówce i jeżeli mam taka możliwość to piekę je następnego dnia.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.