Pumpkin Pie

October 31, 2012
idir

Pumpkin Pie / Amerykańska tarta dyniowa

– spód z ciasta kruchego (przepisu Michela Roux)

– połowa dyni ok 5 kg
– pół puszki skondensowanego mleka gotowanego
– ok 2 cm imbiru
– 3 jajka średnie

w moździerzu rozdrabniamy
– 2 ziarna kardamonu
– 4 goździki
– łyżeczka cynamonu
– 4 ziarna ziela angielskiego

 

Dynie kroimy na paski i pieczemy w piekarniku godzinę na 180 c, uważamy aby nie przypaliły się boki. Jak ostygnie skóra powinna schodzić łatwo. Pulpę z dyni miksujemy blenderem. Uzyskałem 4 porcie po 400 gram każda, 3 zamroziłem a jedną użyłem.

W misce mieszamy mus z pieczonej dyni z mlekiem kondensowanym, przyprawami, żółtkami, imbirem tartym. Białka ubijamy na pianę do której dodajemy kilka łyżek cukru. Gotową masę wlewamy na uprzednio upieczony spod do tarty, pieczemy w piekarniku na 175 c ponad godzinę. Wykałaczką sprawdzamy czy ciasto nie jest mokre.

 

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.