Nakladany hermelin

October 6, 2012
idir

Nakladany Hermelin

Przepis pochodzi z Czech. Mieszkałem tam dwa lata i poznałem kilka smakołyków kuchni czeskiej. Wielu z was na pewno słyszało o smażonym serze. Nakladany Hermelin jest, moim zdaniem, o wiele smaczniejszy, no i mniej kaloryczny.

nakladany hermelin

składniki

– czosnek  4 ząbki
– peperonki czyli papryka chilli czerwone, kilka sztuk
– olej słonecznikowy około 200 ml
– cebula
– 3 hermeliny lub camembert
– liść laurowy, pieprz ziarnisty

receptura

Z czosnku i chilli robimy pastę, którą smarujemy na pół przekrojone serki hermelin lub camembert niczym kanapki. otrzymujemy coś jak na zdjęciu poniżej.

nakladany hermelin

Takie przełożone cebulą pokrojoną w piórka serki wkładamy do słoika i zalewamy olejem, dodajemy przyprawy. Ważne jest aby pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoika. Dodajemy kilka ostrych papryk w całości, ja użyłem indyjskich, malutkich i bardzo ostrych papryczek suszonych (powinny być świeże, ale nie mogłem dostać).
Przygotowany ser jak na zdjęciu poniżej, odstawiamy do temperaturowy pokojowej na 3-7 dni, w zależności jaki dojrzały lubimy. Mój ulubiony to pięciodniowy.

Po pięciu dniach pyszny, dojrzały i zamarynowany ser zjadamy z pieczywem. Klasycznym dodatkiem są również marynowane peperonki, czyli chilli oraz cebulka z marynowania.

SMACZNEGO!

 

5 Comments. Leave new

Dodałabym jeszcze od siebie,że jest to typowy dodatek do piwa. Do spotkania w każdej chyba hospodzie. Zawsze dobry. Zaprezentejusz jeszcze jakieś smakołyki do posiedzenia przy piwie? A może przy winie?

Reply

Wieczory coraz dłuższe, na pichcenie czasu coraz więcej … zapewne coś się jeszcze pojawi ;-)

Reply

Nie znałam takiego przepisu, ale wszystko pysznie wygląda, bardzo lubię camembert więc na pewno wypróbuję ten sposób, ja robiłam ostatnio camembert panierowany wg Pascala(z kuchni lidla), także pyszny:)

Reply

Gosiu
ja, z kolei przetestuje panierowany, robiłem grillowany jest na poprzednich postach panierowanego jeszcze nie ;_)
pozdrawiam

Reply

powiem tak – mega kaloryczne i tak niebiańsko dobre, że polecam każdemu. zobaczyć wenecję i umrzeć….- bez sensu jak się wcześniej nakładanego hermelina nie zje :)))

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.